sreda, 18. november 2020

IDEJE, KAJ LAHKO POČNETE DOMA

 

V času, v katerem smo se znašli, ne bodite žalostni, ampak skupaj s starši preživite zabaven dan kar doma. Pripravila sem vam nekaj idej, kaj vse lahko počnete.

1. Kuhanje in pomivanje

Poiščite plastične posodice in pribor ter svoje stanovanje spremenite v odlično restavracijo. Igrajte se kuharje in pomivalce posode. Seveda v to vključite tudi vodo, gobico in peno, da bo še bolj zabavno.

2. Pospravljanje in brisanje

Čeprav se sliši čudno, lahko tudi pospravljanje in brisanje prahu spremenite v pravo dogodivščino. Prosite starše za svojo krpo, manjšo metlo in se prelevite v čistilko.

3. Iskanje zaklada

Izberite svojo najljubšo igračo in prosite starše, da jo skrijejo nekje v stanovanju. Naj se lov na zaklad začne! Če imate manjši peskovnik na balkonu, lahko v pesek skrijete frnikolo ali školjko ter tekmujete, kdo jo bo najhitreje našel.

4. Listanje družinskih albumov

Poiščite albume, v katerih so vaše otroške fotografije. Pogovarjajte se o navadah, običajih, vaših avanturah.

5. Risanje

Rišite, slikajte, pišite … Izberite določen motiv in vsi skupaj za en dan postanite slikarji. Nato imate lahko razstavo izdelkov po stanovanju.

6. Sledenje vodji

Igrajte se tako, da morajo vsi slediti vodji. Če vodja skače po stanovanju po eni nogi, morajo vsi tako početi. Če se vodja valja po sobi, morajo vsi delati to. Domislite se najbolj nenavadnih opravil in se iz srca nasmejte.

7. Igranje na inštrument

Izdelajte inštrumente iz jogurtovih lončkov, riža, makaronov in zaropotajte. Če je kdo navdušen nad bobni, lahko iz loncev naredi najbolj izviren inštrument. Naj iz vašega stanovanja odmeva edinstvena glasba.

8. Pisanje pisma, odnašanje pošte

Pripravite liste papirja, kuverte in vsakdo naj napiše pismo. Vprašajte starše, kaj morate napisati na kuverto, da bo pismo prišlo na pravi naslov. Izdelate lahko tudi posebne znamke. Potem naj iz škatle za čevlje nastane poštni nabiralnik. Oddajte pisma in nekdo od domačih naj s torbo pride po njih. 'Poštar' naj raznese pošto.

9. Izdelava kolaža

Poiščite časopise, revije, reklamne letake, kolaž, prtičke, volno, trakove … Trgajte, režite in lepite na list. Le kaj bo nastalo? Povabite starša, da si ogledata vašo najdragocenejšo zbirko umetnin. Lahko jo posredujete tudi babici in dedku ter tako razveselite še njiju.

10. Piknik doma

Dež vam je pokvaril načrte za piknik? Nič hudega, pogrnite odejo na sredini dnevne sobe. V košaro pripravite mini sendviče in sadje ter se igrajte, da ste nekje na jasi ob robu gozda. Od veselja seveda lahko tudi prepevate na ves glas.

11. Otroška soba kot vas, trdnjava, živalski vrt …

Vaša soba lahko en dva tri postane trdnjava, vas ali kar koli kar vas navdušuje. Imate  radi živali? Potem po celem stanovanju razporedite plišaste igrače, živalce. Starši naj postanejo vodniki, vam pa dajo vstopnice in ogled se lahko začne. O vsaki živali lahko poveste kakšno koristno informacijo o tem, kaj najraje je, kje živi v naravnem okolju, kako hitra je ...

12. Ples

Zagrabite najbližjega družinskega člana in se zavrtita ob najpopularnejših ritmih. Že vnaprej pripravite izbor najljubših pesmi in migajte in migajte, dokler ne boste že vsi zelo utrujeni. Naučite se lahko celo posebne koreografije, ki jo potem nekega dne predstavite gostom.

13. Trgovina

Iz reklamnih letakov izrežite vse, kar lahko najdemo na prodajnih policah. Uredite trgovino in naj se nakup s košaro ali vozičkom začne. Ne pozabite, da mora biti nekdo izmed vas blagajničarka za pultom.

14. Iskanje para nogavici

Zmešajte nogavice vseh družinskih članov in iščite pare. Tisti, ki jih bo našel največ, bo absolutni zmagovalec, ki bo za nagrado dobil največ poljubov in objemov od vseh družinskih članov.

15. Žoganje

Žoganje v stanovanju ni prepovedano, če je žoga mehka. Lahko si jo podajate po tleh ali priredite pravi košarkarski ali nogometni turnir.

16. Izdelava mask

Zakaj je pust le enkrat letno, ko pa je tako fantastično postati superjunak?! Pri vas doma je lahko večkrat, kadar koli si želite! Vsakdo naj si izdela masko najljubšega heroja in potem imejte svoje rajanje ali pa lahko celo posnamete svoj film z najboljšimi, najmočnejšimi, najstrašnejšimi junaki.

17. Poslikava obraza

Imate barve za poslikavo obraza? Poglejte si na svetovnem spletu, kaj vse lahko narišete in naj vaši obrazi postanejo vaše platno. Ne pozabite poslikav ovekovečiti s fotoaparatom!

 

 

                                    Lepo se imejte       

 

 

 

 

 

 

Ni komentarjev: