Izberite najboljši recept piškotov zase in naj pri vas doma lepo zadiši ...
Pa dober tek 😋
SESTAVINE
350 g gladke moke
100 g mandljeve moke (mleti mandlji)
1 ščepec soli
120 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 ščepec cimeta
drobno naribana limonina lupinica
200 g hladnega masla, narezanega na kose
3 rumenjaki
120 g malinove marmelade
sladkor v prahu za posip
POSTOPEK
V skledo presejemo moko in jo zmešamo z mletimi mandlji, sladkorjem, soljo, limonino lupinico in cimetom. Po mešanici potrosimo kose masla. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigamo, da postane podobna drobtinam. Dodamo rumenjake in sestavine na hitro zgnetemo v krhko testo, ki ga oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo za živila in za 40 minut shranimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nizek pekač za piškote obložimo s papirjem za peko. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo približno 3 mm debelo. S pomočjo modelčka izrežemo zvezde. Polovici piškotov z manjšim modelčkom v sredini izrežemo zvezdice (lahko uporabimo modelčke različnih oblik - srček, rožica ipd.).
Piškote zložimo na pripravljen pekač. V predhodno ogreti pečici jih pečemo 8 do 12 minut. Ko se po vrhu rahlo rjavo obarvajo, jih vzamemo iz pečice, previdno preložimo na mrežico in ohladimo.
Na sredino piškotov brez luknjic z žličko naložimo marmelado, potem pa jih pokrijemo s piškoti z luknjicami. Pripravljene piškote potrosimo s sladkorjem v prahu, zložimo na krožnik ali pladenj in postrežemo.
***********************************************************************************
***************************************************************************
****************************************************************************
KVAŠENI BOŽIČKI
https://www.youtube.com/watch?v=Lm2nQogKlIw&feature=emb_logo
**********************************************************************
SNEŽAKI BREZ PEKE
https://www.youtube.com/watch?v=hmhfboQsfCE&feature=emb_logo
*********************************************************************
CIMETOVE ZVEZDICE
Sestavine
–
3 beljaki
– 25 dag sladkorja v prahu
– 30 dag mletih mandljev
– 2 žlički cimeta
Limonov
led
– sok limone
– sladkor v prahu
Priprava
1. Iz beljakov stepemo trd sneg, dodamo sladkor v prahu in nato dolgo mešamo, da nastane gosta krema. Dodamo cimet in mlete mandlje. Dobro premešamo. Masa naj počiva pol ure.
2. Nato jo razdelimo na štiri dele, vsakega dobro pregnetemo. Posamezne dele razvaljamo med dvema listoma papirja za peko in oblikujemo zvezdice.
3. Zvezdice pečemo na papirju za peko pri 150 stopinjah 20 minut.
4. Za limonov led soku pol limone dodamo toliko sladkorja v prahu, da dobimo gosto maso.
5. Na vsako pečeno zvezdico v sredino kanemo kapljico limonovega ledu.
*************************************************************************
MARMORIRANI PIŠKOTI
VIDEO POSTOPEK:
https://www.youtube.com/watch?v=_zzGpOonF3c&feature=emb_logo
Sestavine
Piškoti:
200 g zmehčanega masla
100 g sladkorja
1 jajce
2 žlički arome vanilije
300 g pšenične bele moke
Pol žličke pecilnega praška
Glazura:
1 vrečka limonine glazure
poljubna barva za kolače
*****************************************************************************
JABOLČNE ROŽICE
Za jabolčne
rožice potrebujemo:
♦ dve
jabolki,
♦ pol
limone,
♦ tri
žlice marelične marmelade,
♦ zavitek
odmrznjenega listnatega testa,
♦ malo
mletega cimeta,
♦ sladkor
v prahu
Jabolka operemo in prepolovimo. Odstranimo
peclje in peške ter jih narežemo na tanke rezine.
Srednje veliko skledo do polovice napolnimo z
vodo. Dodamo sok ene limone in jabolčne rezine, dobro premešamo in približno 3
minute segrevamo v mikrovalovni pečici, da se rezine malo zmehčajo. Jabolčne
rezine stresemo na cedilo in pustimo, da se dobro odcedijo in ohladijo.
V skodelici zmešamo marmelado in vodo. Mešanico
segrejemo v mikrovalovni pečici.
Odmrznjeno listnato testo tanko razvaljamo na
pomokani delovni površini in razrežemo na šest enako širokih trakov. Trokove premažemo
z vročo marelično marmelado, nato pa na en rob trakov v ravni vrsti zložimo
jabolčne krhlje (polovica krhlja naj gleda čez rob) in jih po želji
potrosimo z mletim cimetom. Spodnji robove zavihamo navzgor, tako da
trakove listnatega testa prepolovimo, potem pa jih zvijemo v rolico.
Rolice postavimo v vdolbinice pekača za mafine
in pečemo 40 do 45 minut na 190 stopinj Celzija. Pečene rožice malce ohladimo,
potem pa jih zložimo na lep krožnik ali pladenj, potrosimo s sladkorjem v prahu
in postrežemo.
******************************************************************************************************
VANILIJEVI MAFINI Z JABOLKI IN CIMETOM
PRIPOMOČKI
§ pekač za mafine (12 kosov)
§ papirnate posodice za mafine
§ električni mešalnik
SESTAVINE
§ 200 g pšenične gladke bele moke
§ 1 pecilni prašek
§ ščepec soli
§ 2 čajni žlički cimeta + 2 ščepca
§ 80 g mletega belega sladkorja
§ 1 vanilijev sladkor
§ 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
§ 2 jajci
§ 1,5 dl mleka
§ 0,5 dl sončničnega ali repičnega olja
§ 1 večje ali 2 manjša jabolka (cca. 100 g)
POSTOPEK
Prižgemo pečico na 180 °C (klasična, brze ventilacije). Z žlico zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ščepec soli, cimet, sladkor in vanilijev sladkor.
Nato v drugi posodi z električnim mešalnikom zmešamo mokre sestavine: jajca, olje, vanilijev ekstrakt in mleko.
Mokre sestavine prelijemo k suhim in
dobro premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Pustimo ob strani.
Potem jabolko olupimo in narežemo na poljubno velike koščke.
In ga po potrebi še sladkamo (če so slučajno bolj kisli) in
posujemo s cimetom (2 ščepca).
V pekač za mafine vstavimo papirnate
posodice in jih napolnimo z maso in dodamo koščke jabolka.
Pečemo 25 minut na 180 °C.
***********************************************************************************
BOŽIČNI SADNI KRUH
Sestavine za božično sadni kruh:
§ 100 g pirine moke
§ 50 g koruzne moke
§ 3 žlice olja
§ 1 žlička vinskega kamna
§ ščepec soli
§ 1 žlica rožičeve moke
§ 50 g zmletih lešnikov
§ 1 žlica limonine lupince (zdrobljene)
§ pol žličke vanilije v prahu
§ pol žličke cimeta
§ pol žličke zmletih klinčkov
§ 100 ml mineralne vode
§ 100 ml riževega napitka
§ 50 g suhih sliv (narezanih)
§ 40 g datljev (narezanih)
§ 20 g rozin
Kako pripravimo božično sadni kruh:
Najprej zmešaj v posodi suhe sestavine, dodaj narezano suho sadje ter dolij rižev napitek in mineralno vodo. Vse skupaj zmešaj z žlico.
Pekač namaži z maslom in ga napolnim z maso. Kruh peči v ogreti pečici 30 minut na 160°C.
Božično sadni kruh lahko podariš komu za božič. Vsak ga bo vesel, saj je najlepše, ko podarimo tisto, kar smo spekli z ljubeznijo.
***********************************************************************************
ZDRAVI BOŽIČNI KEKSI
Sestavine (za 30 piškotov):
- 140g ovsenih kosmičev,
- 80 grobo mletih arašidov,
- 1 zrela banana,
- 1 žica zdrobljenih lanenih semen,
- 60g 85% temne čokolade
Z vilico pretlačimo banano in dodamo v vodi
zdrobljena lanena semena. Vse skupaj premešamo in medtem dodamo 140g v moko
zmletih ovsenih kosmičev in 80g grobo mletih arašidov. Vse skupaj zmešamo
in zgnetemo v testo. Polovico temne čokolade narežemo na koščke in jo dodamo
testu, drugo polovico shranimo za pozneje.
Ko je testo pripravljeno, ga zvalamo in z modelčki oblikujemo piškote poljubnih
oblik. Božične piškote nato postavimo na pladenj, na peki papir in 15 minut
pečemo na 180°C. Medtem ko se zdravi božični piškoti pečejo, preostalo čokolado
stopimo. Po 15 minutah piškote damo ven in jih s temno čokolado
prelijemo.
**********************************************************************************
SADNI PALČKI
Potrebujete: banane, jagode, bonboni m&m, penice, čokoladne mrvice ali tekoča čokolada.
**********************************************************************************
BOŽIČNE IDEJE ZA PRIGRIZKE
Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=y3_hUxGodqA&feature=emb_logo
**********************************************************************************
MEHKI MEDENJAKI
Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=Q0KoJtY0Wg8&feature=emb_logo
Ni komentarjev:
Objavite komentar