četrtek, 14. januar 2021

Različni namazi

 

Skutin namaz s sardelami

200 g puste skute

2 žlici kisle smetane

1 pločevinka sardel v olju

1 manjša kisla kumarica

limonin sok po okusu

sol

1 žlička drobno sesekljanega peteršilja

 

Priprava

Kislo kumarico drobno sesekljamo. Sardele iz pločevinke odcedimo, stresemo v skledo in stremo z vilicami. Na sardele pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sesekljano kumarico, limonin sok po okusu, sol in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo.

Serviranje K namazu se še posebej priležeta črni in rženi kruh.

_______________________________________________________________________________________

Skutin namaz s sardelnimi fileti

200 g puste skute

2 žlici kisle smetane

2 – 4 sardelni fileti

1 manjša kisla kumarica

limonin sok po okusu

sol

1 žlička drobno sesekljanega peteršilja

Priprava

Kislo kumarico drobno sesekljamo. Sardelne filete odcedimo in drobno sesekljamo ali preprosto stremo s ploščato stranjo noža. V skledi zmešamo pretlačimo skuto, kislo smetano, sesekljano kumarico, limonin sok po okusu, sardelne filete, sol in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo.

 _______________________________________________________________________________________

Skutin namaz z orehi

20 dag skute

180g kisle smetane

3 žlice mletih orehov

sladkor po okusu

Priprava

Skuto dobro prepasiramo skozi cedilo, dodamo kislo smetano in mlete orehe. Sestavine zmešamo in po potrebi sladkamo.

 _______________________________________________________________________________________

 Skutin namaz z bučnim oljem in bučnicami

200 g polnomastne skute

1 žlica kisle smetane

1 žlica bučnega olja

1 žlica bučnih semen

Sol

Priprava  

Bučna semena drobno sesekljamo. Skuto stresemo v skledo; po potrebi jo nekoliko zdrobimo z vilicami. Dodamo ji kislo smetano bučno olje in sesekljane bučnice ter dobro premešamo.

Serviranje

Skutin namaz z bučnim oljem in bučnicami ali skuta z bučnim oljem in bučnicami je okusen in nasiten namaz, še posebej v kombinaciji s polnovrednim kruhom s semeni.

Nadomestek

Kislo smetano praviloma lahko nadomestimo z (gostim) jogurtom, ki vsebuje bistveno manj maščob.

__________________________________________________________________________________

Skutin namaz z bučnimi semeni

250 g pretlačene skute

2 žlici kisli smetani

1 – 2 žlici drobno sesekljane čebule

1 – 2 stroka česna

2 žlici bučnih semen

sol

beli poper v zrnu

Priprava

Skuto ožamemo. Bučna semena v suhi ponvi počasi prepražimo. Polovico prepraženih jih drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Skuto, kislo smetano in bučno olje penasto umešamo. Dodamo sesekljane čebulo, česen in bučna semena. Dodamo še sol in sveže mlet poper n primešamo.

Serviranje

Skutin namaz z bučnimi semeni z zajemalko za sladoled predenemo na servirni krožnik. Nazadnje namaz potresemo s celimi bučnimi semeni.

 ________________________________________________________________________________________

Skutin namaz z medom

200 g puste skute

2 – 3 žlice sladke smetane

2 žlici medu

6 orehovih jedrc

Stržen vanilijevega stroka

Priprava

Orehova jedrca drobno sesekljamo. Skuto pretlačimo v skledo. Dodamo sladko smetano, med, sesekljana orehova jedrca in stržen vanilijevega stroka.

 _______________________________________________________________________________________

Humus

450 g kuhane odcejene čičerke

sok 1/2 limone

0,7 dl ekstra deviškega olivnega olja

1 žlica sezamovega olja

sol

črni poper v zrnu

2 strok česna

 

Priprava

Česen olupimo in pretlačimo, potem pa vse sestavine v posodi električnega mešalnika razmešamo v gladko pasto.

Serviranje

Humus nadenemo v posodo, po vrhu pa ga pokapljamo z dodatnim ekstra deviškim olivnim oljem. Humus ponudimo k vročemu kruhku, k presni zelenjavi, k piščancu, ribam ali jajčevcem z žara in podobno.

Pojasnila

Čičerka je pri nas manj znana stročnica z oglatimi zrni, podobnimi lešnikom, pretežno rumene, pa tudi bele in črne barve ter orehom oziroma kostanju podobnega okusa. Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27 °C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin.

 ________________________________________________________________________________________

Čičerikin namaz

250 dag čičerike

Naribano korenje

Sesekljana čebula

Česen, peteršilj,

Sezam

V skledi vse skupaj dobro zmešamo.

 _________________________________________________________________________________

Skutin namaz s korenčkom

300 g puste skute

3 žlice kisle smetane

2 žlici drobno naribanega korenčka

sol

beli poper v zrnu

1 zvrhana žlička sesekljanega peteršilja

Priprava

V skledo pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper. Dobro premešamo. Korenček drobno naribamo in stresemo na skuto. Dodamo še sesekljan peteršilj in dobro premešamo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.

________________________________________________________________________________________

Lahka piščančja pašteta

375 g očiščenega piščančjega prsnega fileja

175 g mesnate slanine brez kože

60 g izkoščičenih črnih oliv

3 žlice svežih krušnih drobtin

2,75 dl suhega belega vina

sol

črni poper v zrnu

4 strti stroki česna

Predpriprava  

V loncu pristavimo in zavremo nekaj litrov vode za vodno kopel. Piščančji file oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na kockice. Slanino narežemo na tanke rezine. 6 centimetrov globoko ognjevarno posodo, s premerom 23 centimetrov, obložimo z rezinami slanine. Črne olive grobo narežemo. Česen olupimo in stremo.

Priprava

Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi zmešamo nakockanega piščanca, narezane olive, drobtine, vino, strt česen, sol in sveže mlet črni poper. Zmes nadenemo v obloženo posodo, potem pa jo pokrijemo z alu folijo. Posodo s pašteto postavimo v globlji pekač, v katerega do polovice višine posode nalijemo vročo vodo. Pekač za 60 minut potisnemo v segreto pečico. Kuhano pašteto vzamemo iz pečice in ohladimo. S posode odstranimo alu folijo, potem pa odlijemo tekočino in maščobo. Pašteto znova pokrijemo z alu folijo, na katero položimo krožnik, ki se prilega notranjosti posode. Krožnik obtežimo, pašteto pa čez noč potisnemo v hladilnik.

 _________________________________________________________________________________

Namaz iz črnih oliv in česna

100 g razkoščičenih črnih oliv

0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja

2 stroka česna

Priprava

Česen olupimo. Razkoščičene olive in olupljen česen stresemo v posodo električnega mešalnika. Prilijemo olivno olje in na hitro zmiksamo le toliko, da dobimo kašast, ne povsem gladek namaz.

Serviranje

Namaz iz črnih oliv in česna ali tapenado ponudimo kot namaz na (opečene) kruhke, bruskete ali čabate.

 ________________________________________________________________________________________

Namaz iz črnih oliv, pomarančnega soka in olivnega olja

200 g razkoščičenih oliv kalamata

2 dl pomarančnega soka

0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja

majhen šopek origana

Priprava

V kozici pristavimo pomarančni sok, ki ga ukuhamo na polovico. Sok ohladimo. Origano osmukamo in drobno sesekljamo. V posodo električnega mešalnika stresemo olive in sesekljan origano ter nalijemo ohlajen pomarančni sok in olivno olje. Vse skupaj na hitro zmiksamo.

___________________________________________________________________________________

Pašteta iz prekajenega lososa

100 g prekajenega lososa

100 g smetanovega sira

1 žlica limetinega soka

črni poper v zrnu

majhen šopek drobnjaka

vejica kopra

Priprava

Lososa narežemo na ozke rezance, ki jih stresemo v posodo električnega mešalnika. Drobnjak drobno narežemo; potrebujemo ga za 1 žlico. Koper drobno sesekljamo; potrebujemo ga za 1 žlico. Lososu dodamo sveži sir, limetin sok, narezan drobnjak in sesekljan koper. Sestavine zmešamo v gladko pašteto, ki jo začinimo s sveže mletim poprom. Pašteto predenemo v ohlajeno skledico, prekrijemo s prozorno folijo in za 15 minut postavimo v hladilnik.

 _________________________________________________________________________________________

Skutin namaz

250 g puste skute

2 žlici kisle smetane

2 žlici jogurta

1 mala čebula

sol

Priprava

Skuto pretlačimo v skledo. Dodamo kislo smetano in jogurt, premešamo in po okusu posolimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo.

 __________________________________________________________________________________

Skutin namaz z zelišči

250 g puste skute

2 žlici kisle smetane

2 žlici jogurta

sol

1 – 2 žlici drobno sesekljanih zelišč

nekaj lističev mlade špinače

 

Priprava

Špinačne liste operemo, dobro odcedimo in drobno sesekljamo. Skuto pretlačimo v skledo.

 __________________________________________________________________________________

Skutin namaz s črno redkvijo

300 g puste skute

2 žlici kisle smetane

2 žlici drobno naribane črne redkve

sol

beli poper v zrnu

Priprava V skledo pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper. Dobro premešamo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.

__________________________________________________________________________________

Skutin namaz z orehi in jabolki

200 g skute

0,6 dl mleka

50 g orehovih jedrc

1 jabolko

1 žlička limoninega soka

sol

beli poper v zrnu

1/2 žličke sesekljanega timijana

 

Priprava

Skuto po potrebi pretlačimo. Orehova jedrca drobno sesekljamo in svetlo prepražimo v suhi ponvi. Jabolko olupimo, razpolovimo, razpeškamo in drobno sesekljamo. Takoj jih primešamo skuti. Skuti primešamo še mleko, prepražene orehe, sol, sveže mlet poper in sesekljan timijan.

 _________________________________________________________________________________________

Skutin namaz z rdečimi redkvicami

300 g puste skute

3 žlice kisle smetane

2 šalotki

5 – 6 rdečih redkvic

sol

beli poper v zrnu

1 žlička sesekljanega peteršilja

 

Priprava

V skledo pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper. Dobro premešamo. Rdeče redkvice očistimo, po okusu olupimo (gl. opombe), drobno ali grobo sesekljamo in stresemo na skuto. Šalotki olupimo, drobno sesekljamo in stresemo na skuto. Dodamo še sesekljan peteršilj in dobro premešamo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.

 ________________________________________________________________________________________

Sirni namaz z zelenjavo

10 dag masla

10 dag sira LIVADA

korenček, kisla kumarica, sveža paprika (rdeča, zelena)

sol, gorčica

sveži peteršilj

Priprava:

Sir na drobno naribamo, dodamo maslo in drobno narezano zelenjavo. Z zelenjavo se prilagajamo sezoni. Sestavine zmešamo v namaz. Ne pozabimo na drobno sesekljan peteršilj.

 ________________________________________________________________________________

Sirni namaz z ajvarjem

12,5 dag masla

10 dag sir LIVADA

1 žlica ajvarja

sol, gorčica

sveži peteršilj 

Priprava:

Sir na fino naribamo in dodamo ostale sestavine in jih zmešamo v namaz. Ne pozabimo dodati na drobno nasekljanega peteršilja.

 _________________________________________________________________________________

Špinačni namaz

12,5 dag masla

10 dag špinače

2 kom trdo kuhano jajce

sol

malo česna

Priprava:

Špinačo prevremo in odcedimo, dodamo naribano jajce in maslo ter po potrebi dosolimo. Na koncu dodamo še malo strtega česna.

 _________________________________________________________________________________

Drobnjakov, koromačev, ali avokadov namaz

mascarpone

peteršilj,

sol,

poper,

kisla smetana

(drobnjak, koromač ali avokado)

Priprava:

Vse skupaj dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni komentarjev: