Skutin namaz s sardelami
200 g puste skute
2 žlici kisle smetane
1 pločevinka sardel v olju
1 manjša kisla kumarica
limonin sok po okusu
sol
1 žlička drobno sesekljanega peteršilja
Priprava
Kislo kumarico drobno sesekljamo. Sardele iz pločevinke odcedimo, stresemo v skledo in stremo z vilicami. Na sardele pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sesekljano kumarico, limonin sok po okusu, sol in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo.
Serviranje K namazu se še posebej priležeta črni in rženi kruh.
_______________________________________________________________________________________
Skutin namaz s sardelnimi fileti
200 g puste skute
2 žlici kisle smetane
2 – 4 sardelni fileti
1 manjša kisla kumarica
limonin sok po okusu
sol
1 žlička drobno sesekljanega peteršilja
Priprava
Kislo kumarico drobno sesekljamo. Sardelne filete odcedimo in drobno sesekljamo ali preprosto stremo s ploščato stranjo noža. V skledi zmešamo pretlačimo skuto, kislo smetano, sesekljano kumarico, limonin sok po okusu, sardelne filete, sol in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo.
_______________________________________________________________________________________
Skutin namaz z orehi
20 dag skute
180g kisle smetane
3 žlice mletih orehov
sladkor po okusu
Priprava
Skuto dobro prepasiramo skozi cedilo, dodamo kislo smetano in mlete orehe. Sestavine zmešamo in po potrebi sladkamo.
_______________________________________________________________________________________
Skutin namaz z bučnim oljem in bučnicami
200 g polnomastne skute
1 žlica kisle smetane
1 žlica bučnega olja
1 žlica bučnih semen
Sol
Priprava
Bučna semena drobno sesekljamo. Skuto stresemo v skledo; po potrebi jo nekoliko zdrobimo z vilicami. Dodamo ji kislo smetano bučno olje in sesekljane bučnice ter dobro premešamo.
Serviranje
Skutin namaz z bučnim oljem in bučnicami ali skuta z bučnim oljem in bučnicami je okusen in nasiten namaz, še posebej v kombinaciji s polnovrednim kruhom s semeni.
Nadomestek
Kislo smetano praviloma lahko nadomestimo z (gostim) jogurtom, ki vsebuje bistveno manj maščob.
Skutin namaz z bučnimi semeni
250 g pretlačene skute
2 žlici kisli smetani
1 – 2 žlici drobno sesekljane čebule
1 – 2 stroka česna
2 žlici bučnih semen
sol
beli poper v zrnu
Priprava
Skuto ožamemo. Bučna semena v suhi ponvi počasi prepražimo. Polovico prepraženih jih drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Skuto, kislo smetano in bučno olje penasto umešamo. Dodamo sesekljane čebulo, česen in bučna semena. Dodamo še sol in sveže mlet poper n primešamo.
Serviranje
Skutin namaz z bučnimi semeni z zajemalko za sladoled predenemo na servirni krožnik. Nazadnje namaz potresemo s celimi bučnimi semeni.
________________________________________________________________________________________
Skutin namaz z medom
200 g puste skute
2 – 3 žlice sladke smetane
2 žlici medu
6 orehovih jedrc
Stržen vanilijevega stroka
Priprava
Orehova jedrca drobno sesekljamo. Skuto pretlačimo v skledo. Dodamo sladko smetano, med, sesekljana orehova jedrca in stržen vanilijevega stroka.
_______________________________________________________________________________________
Humus
450 g kuhane odcejene čičerke
sok 1/2 limone
0,7 dl ekstra deviškega olivnega olja
1 žlica sezamovega olja
sol
črni poper v zrnu
2 strok česna
Priprava
Česen olupimo in pretlačimo, potem pa vse sestavine v posodi električnega mešalnika razmešamo v gladko pasto.
Serviranje
Humus nadenemo v posodo, po vrhu pa ga pokapljamo z dodatnim ekstra deviškim olivnim oljem. Humus ponudimo k vročemu kruhku, k presni zelenjavi, k piščancu, ribam ali jajčevcem z žara in podobno.
Pojasnila
Čičerka je pri nas manj znana stročnica z oglatimi zrni, podobnimi lešnikom, pretežno rumene, pa tudi bele in črne barve ter orehom oziroma kostanju podobnega okusa. Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27 °C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin.
________________________________________________________________________________________
Čičerikin namaz
250 dag čičerike
Naribano korenje
Sesekljana čebula
Česen, peteršilj,
Sezam
V skledi vse skupaj dobro zmešamo.
_________________________________________________________________________________
Skutin namaz s korenčkom
300 g puste skute
3 žlice kisle smetane
2 žlici drobno naribanega korenčka
sol
beli poper v zrnu
1 zvrhana žlička sesekljanega peteršilja
Priprava
V skledo pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper. Dobro premešamo. Korenček drobno naribamo in stresemo na skuto. Dodamo še sesekljan peteršilj in dobro premešamo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
________________________________________________________________________________________
Lahka piščančja pašteta
375 g očiščenega piščančjega prsnega fileja
175 g mesnate slanine brez kože
60 g izkoščičenih črnih oliv
3 žlice svežih krušnih drobtin
2,75 dl suhega belega vina
sol
črni poper v zrnu
4 strti stroki česna
Predpriprava
V loncu pristavimo in zavremo nekaj litrov vode za vodno kopel. Piščančji file oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na kockice. Slanino narežemo na tanke rezine. 6 centimetrov globoko ognjevarno posodo, s premerom 23 centimetrov, obložimo z rezinami slanine. Črne olive grobo narežemo. Česen olupimo in stremo.
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi zmešamo nakockanega piščanca, narezane olive, drobtine, vino, strt česen, sol in sveže mlet črni poper. Zmes nadenemo v obloženo posodo, potem pa jo pokrijemo z alu folijo. Posodo s pašteto postavimo v globlji pekač, v katerega do polovice višine posode nalijemo vročo vodo. Pekač za 60 minut potisnemo v segreto pečico. Kuhano pašteto vzamemo iz pečice in ohladimo. S posode odstranimo alu folijo, potem pa odlijemo tekočino in maščobo. Pašteto znova pokrijemo z alu folijo, na katero položimo krožnik, ki se prilega notranjosti posode. Krožnik obtežimo, pašteto pa čez noč potisnemo v hladilnik.
_________________________________________________________________________________
Namaz iz črnih oliv in česna
100 g razkoščičenih črnih oliv
0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja
2 stroka česna
Priprava
Česen olupimo. Razkoščičene olive in olupljen česen stresemo v posodo električnega mešalnika. Prilijemo olivno olje in na hitro zmiksamo le toliko, da dobimo kašast, ne povsem gladek namaz.
Serviranje
Namaz iz črnih oliv in česna ali tapenado ponudimo kot namaz na (opečene) kruhke, bruskete ali čabate.
________________________________________________________________________________________
Namaz iz črnih oliv, pomarančnega soka in olivnega olja
200 g razkoščičenih oliv kalamata
2 dl pomarančnega soka
0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja
majhen šopek origana
Priprava
V kozici pristavimo pomarančni sok, ki ga ukuhamo na polovico. Sok ohladimo. Origano osmukamo in drobno sesekljamo. V posodo električnega mešalnika stresemo olive in sesekljan origano ter nalijemo ohlajen pomarančni sok in olivno olje. Vse skupaj na hitro zmiksamo.
___________________________________________________________________________________
Pašteta iz prekajenega lososa
100 g prekajenega lososa
100 g smetanovega sira
1 žlica limetinega soka
črni poper v zrnu
majhen šopek drobnjaka
vejica kopra
Priprava
Lososa narežemo na ozke rezance, ki jih stresemo v posodo električnega mešalnika. Drobnjak drobno narežemo; potrebujemo ga za 1 žlico. Koper drobno sesekljamo; potrebujemo ga za 1 žlico. Lososu dodamo sveži sir, limetin sok, narezan drobnjak in sesekljan koper. Sestavine zmešamo v gladko pašteto, ki jo začinimo s sveže mletim poprom. Pašteto predenemo v ohlajeno skledico, prekrijemo s prozorno folijo in za 15 minut postavimo v hladilnik.
_________________________________________________________________________________________
Skutin namaz
250 g puste skute
2 žlici kisle smetane
2 žlici jogurta
1 mala čebula
sol
Priprava
Skuto pretlačimo v skledo. Dodamo kislo smetano in jogurt, premešamo in po okusu posolimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo.
__________________________________________________________________________________
Skutin namaz z zelišči
250 g puste skute
2 žlici kisle smetane
2 žlici jogurta
sol
1 – 2 žlici drobno sesekljanih zelišč
nekaj lističev mlade špinače
Priprava
Špinačne liste operemo, dobro odcedimo in drobno sesekljamo. Skuto pretlačimo v skledo.
__________________________________________________________________________________
Skutin namaz s črno redkvijo
300 g puste skute
2 žlici kisle smetane
2 žlici drobno naribane črne redkve
sol
beli poper v zrnu
Priprava V skledo pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper. Dobro premešamo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
__________________________________________________________________________________
Skutin namaz z orehi in jabolki
200 g skute
0,6 dl mleka
50 g orehovih jedrc
1 jabolko
1 žlička limoninega soka
sol
beli poper v zrnu
1/2 žličke sesekljanega timijana
Priprava
Skuto po potrebi pretlačimo. Orehova jedrca drobno sesekljamo in svetlo prepražimo v suhi ponvi. Jabolko olupimo, razpolovimo, razpeškamo in drobno sesekljamo. Takoj jih primešamo skuti. Skuti primešamo še mleko, prepražene orehe, sol, sveže mlet poper in sesekljan timijan.
_________________________________________________________________________________________
Skutin namaz z rdečimi redkvicami
300 g puste skute
3 žlice kisle smetane
2 šalotki
5 – 6 rdečih redkvic
sol
beli poper v zrnu
1 žlička sesekljanega peteršilja
Priprava
V skledo pretlačimo skuto. Dodamo kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper. Dobro premešamo. Rdeče redkvice očistimo, po okusu olupimo (gl. opombe), drobno ali grobo sesekljamo in stresemo na skuto. Šalotki olupimo, drobno sesekljamo in stresemo na skuto. Dodamo še sesekljan peteršilj in dobro premešamo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
________________________________________________________________________________________
Sirni namaz z zelenjavo
10 dag masla
10 dag sira LIVADA
korenček, kisla kumarica, sveža paprika (rdeča, zelena)
sol, gorčica
sveži peteršilj
Priprava:
Sir na drobno naribamo, dodamo maslo in drobno narezano zelenjavo. Z zelenjavo se prilagajamo sezoni. Sestavine zmešamo v namaz. Ne pozabimo na drobno sesekljan peteršilj.
________________________________________________________________________________
Sirni namaz z ajvarjem
12,5 dag masla
10 dag sir LIVADA
1 žlica ajvarja
sol, gorčica
sveži peteršilj
Priprava:
Sir na fino naribamo in dodamo ostale sestavine in jih zmešamo v namaz. Ne pozabimo dodati na drobno nasekljanega peteršilja.
_________________________________________________________________________________
Špinačni namaz
12,5 dag masla
10 dag špinače
2 kom trdo kuhano jajce
sol
malo česna
Priprava:
Špinačo prevremo in odcedimo, dodamo naribano jajce in maslo ter po potrebi dosolimo. Na koncu dodamo še malo strtega česna.
_________________________________________________________________________________
Drobnjakov, koromačev, ali avokadov namaz
mascarpone
peteršilj,
sol,
poper,
kisla smetana
(drobnjak, koromač ali avokado)
Priprava:
Vse skupaj dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar