petek, 2. april 2021

Barvanje pirhov

 

Barvanje pirhov s čebulo

 

Potrebuješ:

  • jajca
  • olupke čebule (rjave)
  • najlonske hlačne nogavice
  • sukanec
  • škarje
  • zelenje

 

Jajca opereš v mlačni vodi ali v kisu, da odstraniš morebitne mastne madeže. Zunaj naberi čim bolj raznoliko in izrazito zelenje (plevel). Najlonke razreži na pravokotnike nekje 15cm x 15 cm. Na mokra jajca nastavi zelenje tako, da ga boš lahko zajel v najlonko. Nato s sukancem večkrat obvij konec najlonk. Jajca nežno položi v hladno vodo, v katero si pred tem namočil olupke čebule. Postavi na plin in kuhaj do vretja ter nato še nekje 30 minut.

  

  

Odstavi s plina. Pusti, da se jajca nekoliko pohladijo. S škarjami odreži zavezani konec (repek) in jih z ostankom najlonke očisti zelenja. Da se bodo jajca lepo svetila, jih premaži z oljem.

 

                                                     

Ostale ideje za barvanje na popolnoma naraven način

Rožnati/lila/roza pirhi:

  • z vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca. Lahko pa vzamemo pol kilogramski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo, dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca,
  • trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
  • jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok. Jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode).

Rdeči pirhi:

  • jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

Skoraj črni pirhi:

  • jajca kuhamo v gostem ruskem čaju,
  • jajca kuhamo v pravem čaju.

Oranžni/pomarančni pirhi:

  • v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca,
  • jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike.

Rumeni pirhi:

  • v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca,
  • za rumena pa žafranika ali kurkuma,
  • v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov.

 

Zeleni pirhi:

  • v vodi pol ure kuhamo špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa). Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo,  precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca.  Nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo,
  • jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Rjavi pirhi:

  • rjave pa že veste, da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule,
  • v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule,
  • vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dcl kave),
  • jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi. Odtenke barve reguliramo s količino kave.

Vijolčni pirhi:

  • za vijolična jajca je dobro rdeče zelje,
  • v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule,
  • jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Sivi pirhi:

  • jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode.

 

 

 

 

 

 

 

Ni komentarjev: